Racuchy z jabłkiem thermomix
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Jajka, kefir, cukier, mąka pszenna i jabłka to kluczowe składniki do zrobienia pysznych racuchów z jabłkiem w Thermomixie. Dzięki nim ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste, a kawałki jabłek dodają słodkiej, soczystej niespodzianki w każdym kęsie. Idealne na śniadanie, deser lub szybką przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Kefir - 480 g
- Cukier - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 390 g
- Jabłko - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, cynamon, soda oczyszczona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, thermomix
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Do misy włóż żółtka, cukier, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Miksuj 20 sekund, obr 9.
- Do żółtek dodaj mąkę, cynamon i kefir. Miksuj 30 sek obr 6.
- Masę wylej do dużej miski, umyj i wytrzyj dokładnie misę thermomixa.
- Do misy dodaj białka i szczyptę soli. Miksuj 3 min, obr 4.
- Dodaj białka do masy, wymieszaj łyżką.
- Pokrój umyte i obrane jabłka w niedużą kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Na patelnię wlej trochę oleju, wykładaj po 2 łyżki masy na racuszka i smaż do rumianego koloru z obu stron.
- Racuszki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Kefir to dobre źródło białka. Jabłka są bardzo cennym owocem. Bogate we flawonoidy, błonnik, składniki mineralne i witaminy korzystnie wpływają na zdrowie. Przepis jest zbilansowany i zawiera wszystkie makroskładniki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości