Racuchy z jabłkiem na jogurcie
Opublikowano: 18.09.2022 r.
Jogurt grecki pełnotłusty, pyszne soczyste jabłka i dwa świeże jajka – to tylko niektóre z najważniejszych składników tych racuchów. Wystarczy jeszcze trochę mąki pszennej, cukru i odrobina masła, by wyczarować prosty i smaczny deser, który skradnie serca wszystkich łasuchów.
Składniki dla 6 porcji:
- Jogurt grecki pełnotłusty - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 45 g
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Jabłko - 300 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rozpuść i ostudź masło.
- Jogurt oraz jajka w temperaturze pokojowej krótko zmiksuj wraz z rozpuszczonym masłem.
- Wsyp cukier, pół łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli, ponownie zmiksuj.
- Wsyp mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej (najlepiej przesiej przez sitko). Zmiksuj do połączenia składników.
- Obrane i umyte jabłka pokrój w nie za dużą kostkę i wsyp do masy, wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej patelnię i na gorącą nakładaj po łyżce masy. Smaż do ścięcia, przewróć na drugą stronę.
- Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest pełnowartościowy — zawiera węglowodany, białko i tłuszcz. Dodatek cynamonu dostarczy przeciwutleniaczy. Jogurt grecki jest bogatym źródłem białka, a także tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości