Racuchy z jabłkiem fit
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, jajko, jabłko i erytrytol - to właśnie te składniki robią różnicę w naszym przepisie na fit racuchy. Te proste placuszki są zdrowe, pyszne i w sam raz na szybkie śniadanie czy przekąskę. Dodatkowo, odrobina proszku do pieczenia zapewni odpowiednią puszystość, a maliny dodadzą lekkości i nowego smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 60 g (Pół szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Jabłko - 70 g (1/2 sztuki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżka)
- Erytrytol - 10 g (1 łyżka)
- Maliny - 100 g
- Mleko 1,5% - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Białka jajka oddziel od żółtek.
- W misce wymieszaj mąkę, żółtko, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
- Jabłka pokrój w cienkie plastry i dodaj do miski.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaj do pozostałych składników i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z funkcją smażenia beztłuszczowego.
- Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż dwustronnie do zarumienienia.
- Podawaj z owocami, posypane cynamonem.