Racuchy z jabłkiem
Opublikowano: 25.03.2021 r.
Jabłko, mleko, jajko, soda oczyszczona, mąka pszenna i oliwa z oliwek to kluczowe składniki, z których zrobisz pyszne racuchy z jabłkami. Te puszyste placuszki z kawałkami soczystych jabłek są idealne na śniadanie lub jako szybka przekąska. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych produktów z kuchennej szafki i trochę cierpliwości przy smażeniu.
Składniki dla 2 porcji:
- Jabłko - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mleko 1,5% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 duża szklanka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
- Wlej mleko i wbij jajko.
- Całość wymieszaj rózgą na jednolitą gładką masę.
- Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki.
- Jabłka wsyp do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.
- Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej.
- Wykładaj łyżką porcje ciasta formując placuszki.
- Smaż obustronnie do uzyskania złocistego koloru.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.