Racuchy z jabłkami na kefirze
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Kefir, mąka pszenna i soczyste jabłka - to kluczowe składniki, które sprawią, że racuchy z jabłkami na kefirze będą puszyste i pyszne. Wystarczy szklanka kefiru, odrobina mąki i dwa jabłka, by cieszyć się tym prostym, a jednocześnie wyjątkowym smakołykiem. Przepis jest prosty i szybki do wykonania!
Składniki dla 10 porcji:
- Kefir - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Jabłko - 200 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Połącz mąkę z jajkiem i kefirem.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę jabłka.
- Usmaż placuszki na złocisty kolor na patelni z olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu połóż racuchy na ręczniku papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk