Racuchy z jabłkami bez drożdży
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Jajka, mleko i mąka pszenna to bazowe składniki, które po połączeniu tworzą puszyste ciasto na racuchy. Dodaj do tego soczyste jabłka, a całość dopraw proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Smaż na gorącym oleju rzepakowym, a na koniec posyp cukrem pudrem. Rezultat? Cudownie pachnące, złociste racuchy idealne na leniwe śniadanie czy słodką przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka ciepłego mleka)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jabłko - 500 g (2 duże sztuki)
- Soda oczyszczona - 10 g
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (do smażenia)
- Cukier puder - 50 g
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajko, dodaj ciepłe mleko i miksuj na małych obrotach miksera.
- Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolitą masę.
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
- Jabłka wrzuć do miski z ciastem i całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju partiami smaż ciasto z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone racuchy możesz odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Racuchy z jabłkami bez drożdży to dokonała propozycja na smaczny posiłek. Przepis stanowi świetny sposób na włączenie do diety sporej ilości owoców. Warto jednak pamiętać, że racuchy są daniem dość kalorycznym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny