Racuchy z cukinii
 Opublikowano: 30.09.2022 r.
Cukinia, marchewka, jajko i ser twarogowy to główne składniki naszych pysznych racuchów z cukinii. Dodaj do tego mąkę orkiszową, a całość usmaż na odrobinie oleju rzepakowego, a otrzymasz smakowite racuchy, które idealnie sprawdzą się na szybki i zdrowy posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g
 - Marchewka - 45 g
 - Jajko - 1 szt.
 - Ser twarogowy chudy - 125 g
 - Mąka orkiszowa - 60 g
 - Olej rzepakowy - 20 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
 
Przepis krok po kroku
- Obierz i umyj warzywa.
 - Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki, a marchewkę na małych. Posól odrobinę warzywa, wymieszaj, odstaw na 2 minuty i odciśnij z nadmiaru wody.
 - Ser rozdrobnij widelcem.
 - Wymieszaj dokładnie warzywa z jajkiem, serem, mąką oraz solą i pieprzem.
 - Rozgrzej na patelni olej.
 - Wykładaj po jednej łyżce masy na patelnię i zrób racuszka.
 - Smaż na niewielkiej mocy palnika do ścięcia i przekręć placki na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka chwil do zarumienienia.
 - Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład jogurtem naturalnym.
 - Posyp placuszki szczypiorkiem.
 
Komentarz dietetyka
Placuszki z cukinii są zdrowe. Zawierają dużo warzyw, a co za tym idzie błonnika, witamin i minerałów. Są zbilansowanym posiłkiem. Mają białko, tłuszcz i węglowodany. Mogą stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości