Racuchy z cukinii
Opublikowano: 30.09.2022 r.
Cukinia, marchewka, jajko i ser twarogowy to główne składniki naszych pysznych racuchów z cukinii. Dodaj do tego mąkę orkiszową, a całość usmaż na odrobinie oleju rzepakowego, a otrzymasz smakowite racuchy, które idealnie sprawdzą się na szybki i zdrowy posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 300 g
- Marchewka - 45 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser twarogowy chudy - 125 g
- Mąka orkiszowa - 60 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Obierz i umyj warzywa.
- Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki, a marchewkę na małych. Posól odrobinę warzywa, wymieszaj, odstaw na 2 minuty i odciśnij z nadmiaru wody.
- Ser rozdrobnij widelcem.
- Wymieszaj dokładnie warzywa z jajkiem, serem, mąką oraz solą i pieprzem.
- Rozgrzej na patelni olej.
- Wykładaj po jednej łyżce masy na patelnię i zrób racuszka.
- Smaż na niewielkiej mocy palnika do ścięcia i przekręć placki na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka chwil do zarumienienia.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład jogurtem naturalnym.
- Posyp placuszki szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Placuszki z cukinii są zdrowe. Zawierają dużo warzyw, a co za tym idzie błonnika, witamin i minerałów. Są zbilansowanym posiłkiem. Mają białko, tłuszcz i węglowodany. Mogą stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości