Racuchy z bananem

Opublikowano: 08.07.2022 r.
Świeże drożdże, dojrzały banan, mleko i jajko – to podstawowe składniki, których potrzebujesz, by zrobić pyszne racuchy z bananem. Do tego dochodzi mąka pszenna i odrobina cukru. Prosty przepis, a efekt? Delikatne, puszyste placuszki z bananowym posmakiem, idealne na śniadanie lub przekąskę.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1,5 szklanki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Drożdże świeże - 30 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Banan - 200 g (1 sztuka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże utrzyj z cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Mleko podgrzej, aby miało letnią temperaturę.
- Zrób niewielkie zagłębienie w mące, wlej połowę ilości mleka, dodaj utarte drożdże i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
- Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę mleka, jajko i całość zamieszaj. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Banany obierz, pokrój w plastry i dodaj do ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj porcje ciasta, formując niewielkie racuszki.
- Smaż obustronnie do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Przed podaniem racuchy warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk