Racuchy z bananami
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko i dojrzałe banany – to podstawa najlepszych racuchów z bananami! Do tego odrobina cukru waniliowego dla słodyczy, jajko dla puszystości oraz olej rzepakowy do smażenia. Te składniki sprawią, że Twój dom wypełni się zapachem przepysznych, miękkich i aromatycznych placuszków.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier waniliowy - 10 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Banan - 240 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cukier puder - 5 g
- Jogurt naturalny 2% - 15 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- W szklance utrzyj cukier waniliowy i drożdże, aż zrobią się płynne.
- Mleko podgrzej do około 38 stopni.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
- W mące zrób wgłębienie, wlej połowę mleka, zaczyn z drożdży i delikatnie wymieszaj.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
- Po tym czasie dolej resztę mleka, wbij jajka i wymieszaj.
- Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką na patelnie formując placuszki.
- Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż się zrumienią.
- Podawaj posypane cukrem pudrem i z kleksem z jogurtu naturalnego.
Komentarz dietetyka
Drożdże to nie tylko spulchniacz, ale również dobre źródło witaminy E i witamin z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk