Racuchy wigilijne
Opublikowano: 06.09.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i drożdże - to główne składniki, które sprawiają, że wigilijne racuchy są takie pyszne. Wyobraź sobie delikatne, puszyste racuchy, posypane cukrem pudrem, idealne jako słodkie zakończenie wigilijnej kolacji. Prosty przepis, a efekt gwarantowany!
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Drożdże świeże - 40 g
- Cukier - 40 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W dużej misce umieść cukier, cukier z prawdziwą wanilią, drożdże i wlej ciepłe mleko. Składniki wymieszaj dokładnie. Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajka i zmiksuj, aż powstanie gładka masa. Odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
- Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu, aż będą złote.
- Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Racuchy wigilijne to tradycyjne danie z ciasta drożdżowego. Racuchy są wyrobem dość kalorycznym dlatego powinniśmy starać się ograniczać ich spożycie. Możesz zamienić dodany do ciasta cukier a ksylitol lub erytrytol wówczas racuchy będą miały mniej kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny