Racuchy wegańskie
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Jabłka, mąka pszenna, napój sojowy, drożdże i olej rzepakowy – to główne składniki świetnych wegańskich racuchów. Są łatwe do zdobycia, a każdy zapewnia coś unikalnego. Jabłka dodają słodyczy i wilgotności, mąka daje strukturę, a napój sojowy i drożdże sprawiają, że ciasto jest puszyste. Olej rzepakowy spaja całość, nadając lekką chrupkość.
Składniki dla 8 porcji:
- Jabłko - 400 g (4 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 275 ml (1,5 szklanki)
- Drożdże świeże - 15 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże utrzyj z cukrem.
- Mąkę przesiej i dodaj do drożdży.
- Napój roślinny delikatnie podgrzej w garnku.
- Wlej podgrzany napój roślinny do miski z przesianą mąką i dokładnie wymieszaj.
- Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Pokrojone owoce dodaj do masy ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Smaż racuchy na złocisty kolor na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Możesz przygotować racuchy dodatkowo w bezglutenowej wersji, używając mąki bezglutenowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk