Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
Opublikowano: 17.12.2021 r.
Zsiadłe mleko, mąka pszenna, jajka i soczyste jabłka tworzą idealną bazę do puszystych racuchów. Dodaj trochę cukru dla lekkiej słodyczy, a wszystko razem usmaż na oleju rzepakowym. Te składniki sprawią, że racuchy będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, z delikatnym jabłkowym akcentem.
Składniki dla 10 porcji:
- Zsiadłe mleko - 480 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 420 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 30 g
- Jabłko - 500 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka, zsiadłe mleko, mąkę, cukier, pół łyżeczki sody oczyszczonej zmiksuj.
- Obierz jabłka i pokrój je w małą kostkę.
- Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej.
- Smaż racuchy - nakładaj po jednej albo dwóch łyżkach masy na placka.
- Smaż, aż się zetną.
- Powinny być złociste z obu stron.
Komentarz dietetyka
Placuszki mają wysoki indeks glikemiczny. Są bez dodatku drożdży. Zawierają sporą wartość kaloryczną, ponieważ smażone są na dużej ilości tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości