Racuchy na maślance z jabłkami
![Racuchy na maślance z jabłkami "Puszyste racuchy z jabłkami"](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/44/4426/main-l_l.webp)
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Maślanka, mąka pszenna, jabłka, cukier i jajko – to kluczowe składniki, które sprawiają, że te racuchy są niesamowicie puszyste i pyszne. Połączenie maślanki z jabłkami nadaje przepisowi delikatności i słodyczy, a całość jest szybka i prosta do przygotowania. Idealne na leniwe popołudnie lub szybki deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Maślanka 2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Jabłko - 300 g
- Cukier - 30 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, cynamon, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Pokrój obrane jabłka w niewielką kostkę.
- Jajko połącz rózgą z maślanką.
- Dodaj cukier, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu oraz łyżeczkę sody. Wymieszaj.
- Na końcu dodaj mąkę. Wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
- Do ciasta wlej olej i wsyp jabłka. Wymieszaj składniki.
- Na rozgrzaną patelnię wykładaj po łyżce lub dwóch ciasta tworząc racuchy.
- Smaż na złoty kolor z obu stron.
Komentarz dietetyka
Racuchy z jabłkami to przepis o niewielkiej zawartości błonnika. W przepisie nie ma drożdży.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości