Racuchy na maślance
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Maślanka, jabłko i mąka pszenna - to klucz do idealnych racuchów, które przypomną ci smaki dzieciństwa. Do tego jajka, trochę proszku do pieczenia i olej rzepakowy, a efekt sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć. Pachnące, pulchne i pełne jabłkowych kawałków – oto prawdziwe domowe racuchy!
Składniki dla 4 porcji:
- Jabłko - 300 g (1 szt)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 pełna szklanka)
- Maślanka 1% - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj mąkę, maślankę, jaja, proszek i cukier z wanilią.
- Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą.
- Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na racuchy i wsyp cynamon.
- Całość dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką małe placuszki na jej powierzchni.
- Smaż z każdej strony, by były rumiane.
Komentarz dietetyka
Racuchy są dobrym pomysłem na śniadanie, jednak warto zamienić w nich cukier na słodzik. Uważać na nie muszą osoby z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny