Racuchy na kefirze
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Jabłko, kefir, mąka pszenna, jajko i soda oczyszczona – te składniki to klucz do zrobienia pysznych racuchów na kefirze. Połączenie świeżości jabłka z delikatnością kefiru sprawia, że te racuchy są nie tylko smakowite, ale też puszyste i wilgotne. To idealna propozycja na szybkie i sycące śniadanie lub podwieczorek!
Składniki dla 3 porcji:
- Jabłko - 300 g (1 szt)
- Kefir - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 pełna szklanka)
- Soda oczyszczona - 4 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, obieraczka, rózga
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, sodę, cukier waniliowy, jaja i kefir.
- Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą, by nie było grudek.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do masy na racuchy i dorzuć szczyptę cynamonu. Całość wymieszaj
- Na patelni rozgrzej olej, a łyżką uformuj na jej powierzchni placuszki.
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony by były rumiane.
Komentarz dietetyka
Racuchy mogą być dobrą opcją na śniadanie i obiad. Warto zadbać o dobre dodatki - jogurt naturalny i orzechy.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny