Racuchy na jogurcie

Opublikowano: 26.07.2025 r.
Jogurt grecki, jajka, mąka pszenna i olej rzepakowy – oto klucz do puszystych i delikatnych racuchów na jogurcie. Idealne na szybkie śniadanie czy lekki podwieczorek, te racuchy to klasyczne danie, które można dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 250 ml (1 opakowanie)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, soda
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Jogurt grecki wymieszaj z jajkiem.
- Dodaj mąkę przesianą przez sito. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż naleśnikowe.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Usmaż placuszki z obu stron na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu połóż racuchy na ręczniku papierowym tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk