Racuchy drożdżowe z jabłkami
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Mleko, mąka pszenna, jajko, drożdże i słodkie jabłka tworzą idealną bazę na smakowite racuchy drożdżowe. Te puszyste placki delikatnie słodzone cukrem i aromatyzowane cukrem waniliowym, smażone na złocistym oleju rzepakowym, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość możesz dopełnić cukrem pudrem, który doda jeszcze więcej smaku.
Składniki dla 25 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Cukier waniliowy - 5 g (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże - 25 g
- Jabłko - 540 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cukier puder - 10 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej tak by miało temperaturę około 38 stopni.
- Wymieszaj w misce mleko z cukrem, rozdrobnionymi drożdżami i dodaj do tego 5 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę i cukier waniliowy. Dodaj jajko i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj mikserem.
- Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Gdy ciasto wyrośnie dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką na patelnie formując placuszki.
- Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż się zrumienią.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Drożdże to nie tylko spulchniacz, ale również dobre źródło witaminy E i witamin z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk