Racuchy drożdżowe
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Drożdże świeże, mleko i mąka pszenna – to kluczowe składniki, które sprawiają, że racuchy drożdżowe są puszyste i miękkie. Dodaj do nich jajko, cukier i trochę oleju rzepakowego, a otrzymasz niezapomnianą przekąskę, idealną na leniwe popołudnie. Te składniki tworzą bazę do pysznych, tradycyjnych placków.
Składniki dla 5 porcji:
- Mleko 1,5% - 400 ml (1,5 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 530 g (2 szklanki i 2 łyżki)
- Cukier - 15 g (1,5 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Podgrzej ok. 150 ml mleka, aby było lekko ciepłe.
- Przelej je do kubka i dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru.
- Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą ilość mleka, jajko oraz cukier.
- Mieszaj łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiaj ciasto rękami przez minimum 10 min.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta i wykładaj na patelnię.
- Smaż ok. 2 minut z każdej strony.
- Przed podaniem za pomocą papierowego ręcznika odsącz nadmiar tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Słodkie racuchy są daniem stosunkowo kalorycznym, dlatego osoby stosujące diety odchudzające powinny zwrócić uwagę na to, aby ich ilość nie była zbyt duża i zawsze zjadać je z owocami lub orzechami.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk