Racuchy dla dzieci
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i jajko to podstawowe składniki ułatwiające przygotowanie smacznych racuchów dla dzieci. Aby racuchy były jeszcze bardziej pyszne, dodajemy do nich jabłka, które nie tylko wzbogacają smak, ale też nadają im soczystości. Soda oczyszczona i proszek do pieczenia sprawiają, że nasze racuchy są wyjątkowo puszyste.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Jabłko - 500 g (2 duże sztuki)
- Soda oczyszczona - 5 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek.
- Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.
- Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.
Komentarz dietetyka
Racuchy dla dzieci to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest to danie smażone, dlatego unikaj jego nadmiaru w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny