Racuchy budyniowe
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i drożdże to podstawa racuchów budyniowych, które zyskają wyjątkowy smak dzięki dodatkowi budyniu w proszku. W przepisie znajdzie się również jajko i cukier, które sprawią, że placuszki będą pulchne i delikatnie słodkie. Olej rzepakowy do smażenia dopełni całość, nadając racuchom złocisty kolor.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże świeże - 20 g (1 kawałek)
- Jajko - 1 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito.
- Połącz ze sobą mąkę, cukier, jajko, drożdże i budyń.
- Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Mleko delikatnie podgrzej i dodaj do masy, wymieszaj całość za pomocą rózgi.
- Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu racuchy połóż na ręcznik papierowy, w tym sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk