Racuchy bezglutenowe
Opublikowano: 31.03.2022 r.
Mąka owsiana bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, mleko, drożdże i jabłka - to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawiają, że te bezglutenowe racuchy są lekkie, puszyste i pełne smaku. Nasz przepis to świetna alternatywa dla klasycznych racuchów, a dodatek świeżych jabłek sprawia, że każde kęsy są wyjątkowo soczyste i aromatyczne.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 120 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 120 g (1 szklanka)
- Mleko 1,5% - 370 ml (1,5 szklanki)
- Drożdże świeże - 20 g
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Jabłko - 450 g (2 sztuki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przelej połowę szklanki mleka, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia.
- W drugiej misce wymieszaj razem obie mąki. Dwie łyżki mieszanki dodaj do rozczynu, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
- Do miski z mąkami dodaj rozczyn i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło i łyżką wykładaj porcje ciasta.
- Smaż obustronnie do zarumienienia.
- Podawaj z cynamonem.
Komentarz dietetyka
Racuchy bezglutenowe mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego warto zrezygnować z dodawania dodatkowego cukru np. w postaci słodzonych dżemów, syropów, czy miodu, a jako dodatki wybrać jogurt skyr, czy orzechy.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk