Racuchy bez mleka
Opublikowano: 28.12.2021 r.
Mąka pszenna, jajko i jabłka – to kluczowe składniki racuchów bez mleka, które są proste do przygotowania i smakują wyśmienicie. Do tego odrobina oleju rzepakowego do smażenia i gotowe! Te składniki sprawią, że racuchy będą miękkie, puszyste i pełne smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Jabłko - 400 g (4 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (do smażenia)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, pół szklanki wody oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do ciasta dodaj pokrojone wcześniej jabłka.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Porcje ciasta smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
- Racuchy bez mleka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Racuchy bez mleka to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w diecie bez mlecznej. Jest to danie smażone, dlatego unika jego nadmiaru w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny