Racuchy bez jajek z jabłkami
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Mąka pszenna, mleko 2%, soczyste jabłka i odrobina cukru - oto, co potrzebujesz, żeby przygotować smakowite racuchy bez jajek. Te złociste placuszki usmażone na maśle klarowanym sprawią, że pachnące jabłkami, puszyste racuchy będą idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Jabłko - 300 g
- Masło klarowane - 20 g
- Cukier - 35 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz jabłka i umyj je. Pokrój w niewielką kostkę.
- Do miski wlej mleko i wsyp mąkę, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki proszku do pieczenia i cukier. Zamieszaj.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Do ciasta wrzuć pokrojone wcześniej jabłka. Wymieszaj.
- Rozgrzej masło na patelni.
- Na gorące masło wykładaj po dwie łyżki masy.
- Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
Komentarz dietetyka
W przepisie nie znajdziesz jajek. Jest to dobry przepis dla osób, które nie mogą jeść jajek. Nie ma także drożdży.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości