Racuchy bez drożdży
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Mąka pszenna typu 500, mleko 2%, jajko i olej rzepakowy to kluczowe składniki racuchów bez drożdży. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia i cukier waniliowy dla puszystości oraz aromatu. A tajnym składnikiem są soczyste jabłka i odrobina cynamonu, które nadają racuchom wyjątkowy smak i zapach.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 195 g (1,5 szklanki)
- Mleko 2% - 230 ml (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier waniliowy - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 360 g (2 sztuki)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier puder - 5 g
- Przyprawy - sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp suche składniki (oprócz cukru pudru) i wymieszaj.
- Wbij jajko oraz wlej mleko i łyżkę oleju do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej.
- Łyżką wykładaj ciasto formując placuszki.
- Smaż z obu stron aż się zrumienią.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz by placuszki były bardziej fit wymień cukier na słodzik, np. erytrol dodając go w podobnej ilości.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk