Racuchy bananowe

Opublikowano: 27.01.2025 r.
Banan, jogurt naturalny i drożdże świeże to główne składniki, dzięki którym te racuchy bananowe są puszyste i smakowite. W połączeniu z mąką pszenną tworzą lekkie ciasto, idealne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że placuszki nie przywierają do patelni i mają złocistą, chrupiącą skórkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Banan - 250 g (2 duże sztuki)
- Jogurt naturalny - 200 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozprowadź w 200 ml ciepłej wody.
- Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj zaczyn drożdżowy.
- Banany obierz ze skórki i zblenduj z jogurtem.
- Dodaj puree do mąki i wymieszaj do połączenia składników.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 35 minut.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami racuchy.
Komentarz dietetyka
Racuchy bananowe to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Placuszki świetnie sprawdzą się jako danie po treningowe. Placuszki bananowe podawać można dla osób z problemami żołądkowymi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny