Racuchy
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Mąka pszenna, jabłko, jajko, mleko i cukier - oto podstawowe składniki racuchów, które zawsze się udają. Te puszyste, smażone placki to prosta i szybka opcja na słodkie śniadanie lub deser. Dzięki jabłku są wilgotne i pełne smaku, a odrobina cukru dodaje im przyjemnej słodyczy.
Składniki dla 2 porcji:
- Mleko 1,5% - 200 ml (0,8 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 140 g (1 szklanka)
- Jabłko - 210 g (1 duże)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko, cukier i sodę oczyszczoną.
- Całość dokładnie miksuj przez 10 minut aż będzie gładkie i puszyste.
- Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do ciasta.
- Rozgrzej patelnie posmarowaną olejem.
- Na patelnie przełóż porcję ciasta za pomocą łyżki.
- Smaż na złoty kolor z każdej strony po około 3 minuty.
- Do podania możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Racuchy są popularnym daniem kuchni polskiej. Są smażone na tłuszczu oraz przygotowane z mąki pszennej dlatego powinny być spożywane okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki