Raclette

Opublikowano: 15.01.2022 r.
Ser ementaler, pieczarki i pomidory koktajlowe to kluczowe składniki naszej pysznej Raclette. Ta szwajcarska potrawa jest idealna do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną. Ementaler, topiony bezpośrednio na patelni, idealnie łączy się z świeżymi pieczarkami i słodkimi pomidorkami, tworząc harmonijną, smakowitą całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser ementaler - 250 g
- Pieczarki - 50 g
- Pomidory koktajlowe - 75 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- grill elektryczny, zestaw do raclette
Przepis krok po kroku
- Ser pokrój w grube plastry.
- Pieczarki obierz i pokrój na plasterki.
- Pomidorki przekrój na mniejsze cząstki.
- Nagrzej grill.
- Na płytki z zestawu do raclette wyłóż ser, następnie warzywa, dopraw przyprawami.
- Płytki ustaw na grillu i pozostaw na nim przez kilka minut, do roztopienia się sera.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera sporo nasyconych tłuszczów, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny