Qurrito
Opublikowano: 05.04.2022 r.
Piersi kurczaka, ser żółty i tortilla pełnoziarnista – to trio, które robi całą robotę w qurrito. Soczyste mięso, ciągnący się ser i chrupiąca tortilla tworzą idealne kombo. Dodaj do tego fasolę czerwoną, cebulę i paprykę w dwóch kolorach, a dostajesz super smakowity i sycący posiłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
- Tortilla pełnoziarnista - 500 g
- Cebula - 230 g (1 duża sztuka)
- Fasola czerwona - 200 g
- Ser żółty - 400 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Papryka zielona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, sos sriracha
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Umieść w misce, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i sriracha, sól, pieprz oraz miód, wymieszaj.
- Odstaw pierś na 20 minut.
- Oczyść papryki z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki piersi z kurczaka.
- Placek posmaruj sosem po marynowaniu kurczaka.
- Na tortille wyłóż ser żółty, na nim umieść kurczaka, paprykę, fasolę czerwoną i cebulę.
- Posyp serem i przykryj drugim plackiem tortilli.
- Umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku z włączoną opcją grilla przez 4-5 minut.
Komentarz dietetyka
Qurrito to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Quritto jest dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Quritto jest dość kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny