Quiche ze szpinakiem
Opublikowano: 12.03.2023 r.
Szpinak, ser feta, suszone pomidory i śmietanka kremowa – te składniki tworzą absolutną symfonię smaków w quiche ze szpinakiem. Delikatne ciasto z mąki krupczatki i masła idealnie komponuje się z aromatycznym nadzieniem z rozmrożonego szpinaku, cebuli, czosnku oraz dwóch rodzajów sera. Pachnie niesamowicie i smakuje jeszcze lepiej!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka krupczatka - 250 g
- Masło - 125 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Szpinak mrożony - 450 g (rozmrożony przed przygotowaniem dania)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Suszone pomidory - 40 g
- Ser Feta - 100 g
- Ser parmezan - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, forma do tarty 27 cm, obciążniki do pieczenia, widelec
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz schłodzone i pokrojone w kostkę masło.
- Składniki zagnieć na kruszonkę.
- Następnie do kruszonki dodaj żółtko jaja, 2 łyżki stołowe zimnej wody i składniki zagnieć na jednolite ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj do nich rozmrożony szpinak i całość duś do momentu zredukowania wody.
- Na koniec szpinak dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do niego pomidory suszone pokrojone w kostkę. Składniki farszu dokładnie wymieszaj.
- Ser fetę pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę na tartę.
- Ciasto podziurkuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i ułóż obciążniki.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
- Jajka wymieszaj z dodatkiem śmietanki, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.
- Na podpieczony spód wyłóż farsz, posyp fetą i startym parmezanem.
- Całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkami.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia.
Komentarz dietetyka
Quiche ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie. Możesz podać je jak przekąskę na słono lub zabrać jako posiłek do pracy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny