Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Tarta, inaczej nazywana quiche w innej odsłonie. Przepyszny aromat łososia, rozpływający się ser camembert oraz dodatek oliwek i pomidora sprawia, że powstaje nieoczywiste danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 240 g
- Masło - 100 g
- Jajko - 5 szt.
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Łosoś filet - 150 g
- Oliwki czarne - 50 g
- Ser camembert - 180 g (1 opakowanie)
- Pomidor - 120 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, wałek, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Przygotuj ciasto kruche. W misce umieść mąkę. Dodaj sól i pieprz oraz masło. Siekaj wszystko przez chwilę i następnie dodaj jajko. Zacznij szybko ugniatań dłońmi aż ciasto będzie gładkie. Wstaw wyrobione ciasto do lodówki.
- Formę na tartę wysmaruj olejem. Ciasto kruche wyłóż na stolnicę rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Formę wyłóż ciastem. Brzegi również mają był przykryte ciastem. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni.
- Wstaw ciasto do pieczenia na 20 minut. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza.
- W tym czasie przygotuj dodatki. Łososia pokrój w większą kostkę. Pomidora pokrój w plastry a oliwki na pół. Ser camembert pokrój w paski. Szparagi umyj i ułam najgrubsze części łodyg.
- Przygotuj sos. Jajka roztrzep razem ze śmietanką, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką oraz oregano.
- Na przypieczoną tartę wylej masę jajeczną. Ułóż na wierzchu dodatki.
- Wstaw całość do piekarnika i piecz około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarz dietetyka
Te danie jest bogate w korzystne dla zdrowia składniki mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe. Pyszny, odżywczy posiłek.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości