Quiche z warzywami
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, cebula, czosnek, cukinia, marchewka, papryka czerwona, bakłażan, brokuły, mleko i oliwa z oliwek - oto kluczowe składniki quiche z warzywami. Idealnie dobrane, tworzą pyszną kombinację smaków i tekstur, które sprawiają, że to danie jest wyjątkowe. Przepis jest prosty i idealnie nadaje się na obiad lub kolację.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 4 szt.
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cukinia - 300 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Bakłażan - 300 g (1 mała sztuka)
- Brokuły - 150 g
- Sok z limonki - 30 ml
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, praska do czosnku, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.
- Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.
- Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.
- Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 10 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cukinię, bakłażana i obraną marchew pokrój w półplasterki.
- Brokuł umyj i podziel na małe różyczki.
- Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodaj pozostałe warzywa i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu.
- W dużej misce umieść mleko, 3 jajka, sok z limonki oraz przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie do miski dodaj warzywa z patelni i dokładnie wymieszaj.
- Zawartość miski przełóż na podpieczony spód tarty.
- Quiche z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 40 minut.
- Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Quiche z warzywami to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie wielu warzyw sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny