Quiche z porem
Opublikowano: 15.12.2022 r.
Ciasto francuskie, por, cebula, pieczarki, ser camembert i cheddar – to główne składniki tego pysznego quiche. Połączenie delikatnego ciasta z aromatycznym porem, podsmażoną cebulką i pieczarkami, a do tego dwa rodzaje sera, tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Gwarancja, że nie tylko świetnie smakuje, ale też szybko znika ze stołu!
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Por - 140 g (1 sztuka)
- Cebula - 50 g
- Masło - 20 g
- Pieczarki - 125 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Ser camembert - 120 g (1 opakowanie)
- Ser cheddar - 100 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, oregano, gałka muszkatołowa, estragon suszony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka, forma do tarty 24 cm, trzepaczka do jajek, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
- Ciasto francuskie wyłożyć na spód i boki formy. Wyłożyć obciążniki do ciasta (albo folię aluminiową wyłóż na dno i ułóż na niej fasolę).
- Piecz spód przez 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Zmniejsz temperaturę na 180 st. C.
- Podczas pieczenia zrób nadzienie.
- Masło rozgrzej na patelni.
- Podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, pieczarki pokrojone w ćwierćplastry i por pokrojony w pół plastry.
- Duś kilka minut ze szczyptą soli (warzywa mają zmięknąć).
- W misce połącz śmietanę, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, estragonu i oregano, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę, żółtka oraz jajka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Wsyp połowę startego na dużych oczkach tarki sera cheddar i wymieszaj.
- Na podpieczony spód wyłóż zawartość patelni (rozprowadź równomiernie).
- Zalej wszystko śmietaną. Rozprowadź.
- Piecz quiche 10 minut z termoobiegiem (180 st. C).
- Na wierzch wyłóż resztę startego sera cheddar oraz plastry sera camembert.
- Piecz jeszcze 10 minut w 200 st. C z termoobiegiem (do roztopienia sera).
- Tartę podawaj około 10 minut po wyjściu z piekarnika.
Komentarz dietetyka
Dodatek sera żółtego sprawia, że potrawa ma kwasy tłuszczowe nasycone (nadmiar niekorzystny dla zdrowia). W przepisie znajdują się wszystkie makroskładniki (tłuszcz, węglowodany i białko). Jest to przepis wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości