Quiche z łososiem
Opublikowano: 15.12.2022 r.
Ciasto francuskie, szpinak, serek ricotta i łosoś wędzony – to główni bohaterowie tego pysznego quiche. Do tego jeszcze pomidory koktajlowe, cebula, ser mozzarella i feta, a wszystko razem tworzy idealną harmonię smaków. Spróbuj, oby smakowało!
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Masło - 20 g
- Cebula - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Szpinak - 200 g
- Serek ricotta - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser Mozzarella - 125 g
- Ser Feta - 150 g
- Łosoś wędzony - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, czosnek, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
- Tortownicę wyłóż ciastem francuskim (dno i boki). Nałóż obciążenie i piecz 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.
- Masło rozpuść na patelni.
- Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż na maśle ze szczyptą soli.
- Dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Dodaj do cebuli i czosnku pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmaż chwilę.
- Dodaj szpinak i duś, aż liście zmiękną.
- Ostudź farsz.
- Do zimnego farszu dodaj jajko, serek ricottę, pół sera mozzarella startego na tarce na dużych oczkach.
- Dodaj szczyptę soli (nie za dużo - łosoś i ser feta są słone), pieprzu, pieprzu cytrynowego oraz odrobinę startej skórki z cytryny. Wymieszaj.
- Na podpieczony spód wyłóż farsz i rozprowadź równomiernie.
- Piecz quiche przez 10 minut w 180 st. C termoobiegiem.
- Po tym czasie na wierzch wyłóż resztę startego sera mozzarella, kawałki łososia oraz pokruszony ser feta.
- Piecz jeszcze 10 minut (bez termoobiegu).
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 10 minut z podaniem.
Komentarz dietetyka
Łosoś wędzony to dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Kwasy te są bardzo ważne w diecie człowieka. Nie zaleca się podawania łososia wędzonego dzieciom poniżej 3 roku życia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości