Quiche z kurczakiem
Opublikowano: 18.05.2023 r.
Piersi kurczaka, śmietanka kremowa i ciasto francuskie to serce tego quiche. Gotowane na oleju rzepakowym kawałki kurczaka zatopione w puszystym kremowym nadzieniu, wzbogaconym parmezanem, tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. Całość dopełniają żółtka jajek, nadające daniu niepowtarzalną, aksamitną konsystencję. To idealna propozycja na domowy obiad lub poczęstunek dla gości.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g (1 rulon)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g (2 opakowania)
- Ser parmezan - 40 g (4 łyżki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju.
- Ciasto francuskie wyłóż na blachę, dodaj przygotowane wcześniej mięso.
- Śmietankę wymieszaj za pomocą trzepaczki z żółtkami i serem.
- Zalej tartę masą jajeczną i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do quiche możesz dodać dowolne składniki, dlatego będzie to idealne danie dla osób na każdym rodzaju diety.
~ Oliwia Gawron, dietetyk