Quiche z cukinią
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Śmietana, cukinia, jajka i cebula – to podstawowe składniki pysznego quiche z cukinią. Delikatne ciasto zrobione z mąki pszennej i masła świetnie komponuje się z kremowym nadzieniem z cukinią i cebulą. Do tego śmietana i jajka dodają całości aksamitności, a oliwa z oliwek podkreśla smak warzyw. Prosty i smakowity przepis na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Masło - 125 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukinia - 800 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.
- Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.
- Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 10 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój na cienkie półplasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę.
- Następnie dodaj cukinię i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W misce umieść 3 jajka, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Następnie składniki wymieszaj dokładnie.
- Na podpieczony spód ułóż zawartość patelni i całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Quiche z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 40 minut.
- Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Quiche z cukinią to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie cukinii oraz cebuli sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny