Quiche z brokułami
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Brokuły, serek śmietankowy, ser gouda i śmietanka kremowa - to główne bohaterowie tego quiche. Świeże brokuły dostarczą zdrową dawkę zielonego, a kombinacja serka śmietankowego i goudy sprawi, że farsz będzie aksamitny i pełen smaku. Śmietanka kremowa doda bogactwa, a subtelny aromat czosnku dopełni całości.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 125 g
- Jajko - 5 szt.
- Brokuły - 700 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Serek śmietankowy - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Ser gouda - 150 g (starty na tarce o grubych oczkach)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.
- Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.
- Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
- Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Następnie wrzuć je do wrzątku na 5 minut, odcedź go i przelej zimną wodą.
- Pozostałe jajka roztrzep z serkiem śmietankowym i śmietanką.
- Do masy dodaj starty ser, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dorzuć brokuł i dokładnie wymieszaj.
- Na podpieczony spód ciasta wylej farsz, rozprowadź go po całym spodzie.
- Quiche z brokułem piecz wy piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
- Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Quiche z brokułem to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie brokuła sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny