Quiche lorraine
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Boczek, ser parmezan i śmietana to główne składniki tradycyjnego quiche lorraine. Ten klasyczny francuski placek ma kruchą bazę z mąki i masła oraz kremowe wnętrze, w którym królują właśnie boczek, parmezan i śmietana, a połączenie tych składników daje wyjątkowy smak!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Masło - 150 g
- Jajko - 5 szt.
- Mleko 2% - 220 ml (1 łyżka, 200)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Cebula - 100 g
- Ser parmezan - 100 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło, 1 łyżkę mleka i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami. Ciasto zwiń w kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Całość odstaw do przestygnięcia.
- Do miski wbij 4 jajka i wlej 200 ml mleka. Całość dokładnie razem wymieszaj, do połączenia się wszystkich składników. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nią ciasto. Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
- Następnie poukładaj na spodzie boczek z cebulą, wylej masę jajeczną i zetrzyj na wierzch ser.
- Całość piecz razem jeszcze 25 minut.
Komentarz dietetyka
To danie, które ze względu na spory dodatek czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny