Quesadilla z szynką
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Szynka kanapkowa, ser żółty i marynowane pieczarki - to trio, które czyni tę quesadillę naprawdę wyjątkową. Idealnie dobrana szynka i rozpływający się ser tworzą niesamowite połączenie smaków, a pieczarki dodają jej charakterystycznego, delikatnego posmaku. Prosty i szybki przepis na sycącą przekąskę, którą pokocha cała rodzina.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Mąka kukurydziana - 150 g
- Szynka kanapkowa - 300 g (15 plasterków)
- Ser żółty - 300 g
- Pieczarki marynowane konserwowe - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
- Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
- Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj, aż ser się rozpuści.
- Tortille pokrój w trójkątne kawałki.
- Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami.
Komentarz dietetyka
Quesadilla to szybkie danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Dodatek warzyw sprawi że posiłek będzie miał więcej błonnika. Ser żółty jest bardzo bogaty w wapń. Zawiera też dużo tłuszczu przez co jest kaloryczny dlatego powinny go unikać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny