Quesadilla z serem
Opublikowano: 05.10.2021 r.
Ser gouda i mąki pszenna oraz kukurydziana to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoja quesadilla będzie naprawdę wyjątkowa. Idealne połączenie ciągnącego się sera z chrupiącą, delikatnie kukurydzianą tortillą tworzy prostą, ale pyszną przekąskę. Idealna na szybki lunch czy wieczorną przekąskę!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g (pół szklanki)
- Mąka kukurydziana - 70 g (pół szklanki)
- Ser gouda - 200 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj kukurydziane tortille: w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
- Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
- Zetrzyj na tarce ser i ułóż go na tortilli, złóż ją wpół i podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.
- Ciepłe tortille pokrój trójkątne kawałki.
Komentarz dietetyka
Quesadilla to danie dość mocno kaloryczne. Zawiera dużo sera żółtego a co za tym idzie tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej koniecznie ograniczaj tego typu dania.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny