Quesadilla z kurczakiem i serem
Opublikowano: 07.10.2021 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka i ser żółty – to trójka bohaterów, która odmieni twoje kulinarne doznania. Połącz je razem w jednej quesadilli, by cieszyć się delikatnym mięsem, chrupiącym warzywem i ciągnącym się serem. Bazowy zestaw składników to również mąka pszenna i kukurydziana oraz olej rzepakowy, który nadaje całości odpowiednią konsystencję.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Ser żółty - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Mąka kukurydziana - 150 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj kukurydziane tortille: w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
- Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
- Kurczaka pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kuminem, usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Zetrzyj na tarce ser i ułóż go na tortilli, na ser wyłóż kurczaka, złóż placek wpół i podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.
- Ciepłe tortille pokrój trójkątne kawałki.
Komentarz dietetyka
Quesadilla z kurczaka to danie pełne składników mineralnych. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest bardzo ważnym makroskładnikiem w naszej diecie. Jest jednak daniem kalorycznym, dlatego powinny je ograniczać osoby na dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny