Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Piersi kurczaka, pieczarki, ser gouda i pełnoziarniste tortille – to kluczowe elementy pysznej quesadilli z naszymi ulubionymi dodatkami. Smażony kurczak z pieczarkami i cebulką, doskonale uzupełnia się z ciągnącym się serem i chrupiącą tortilla. Idealna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 240 g (4 szt)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (pół mini puszki)
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Kurczaka oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj do cebuli, podsmaż i przypraw mieszanką do kurczaka.
- Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj je do pozostałych składników. Całość smaż przez 15 minut.
- Na koniec dodaj kukurydzę i ostrą paprykę, sól i pieprz.
- Na jeden płat tortilli rozłóż połowę farszu i posyp połową sera.
- Przykryj drugim plackiem i podsmaż na suchej patelni z obu stron, by ser się roztopił.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na posiłek. Dostarcza sporo białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny