Quesadilla z kurczakiem
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Pełnoziarnista tortilla, soczyste piersi z kurczaka, kolorowa czerwona papryka, kukurydza i czerwona fasola – te składniki sprawiają, że quesadilla z kurczakiem jest tak apetyczna. Całość dopełnia rozpuszczająca się mozzarella, a oliwa z oliwek nadaje daniu delikatności. To swoiste połączenie smaków sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 246 g (4 placki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Kukurydza konserwowa - 85 g (pół puszki mini)
- Papryka czerwona - 120 g (pół szt)
- Fasola czerwona - 100 g (1/4 puszki)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dodaj do niej sól, pieprz, paprykę słodką i chili.
- Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Podsmaż i dodaj kukurydzę i fasolę. Wszystko razem dobrze przysmaż.
- Farsz rozłóż na 2 placki tortilli, a na wierzch zetrzyj mozzarellę.
- Całość przykryj drugim plackiem i podgrzewaj na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
- Gotową quesadillę przekrój na mniejsze, trójkątne kawałki.
Komentarz dietetyka
To dobry pomysł na zdrowy posiłek, jednak warto wybrać tortillę pełnoziarnistą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny