Quesadilla z chorizo

Opublikowano: 21.10.2021 r.
Cebula czerwona, kiełbasa chorizo i ser mozzarella - te trzy składniki dodają niesamowitego smaku i aromatu do tej quesadilli z chorizo. Połączone z pełnoziarnistą tortillą, fasolą czerwoną i koncentratem pomidorowym tworzą doskonałą przekąskę, która rozpływa się w ustach.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Kiełbasa chorizo - 200 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Tortilla pełnoziarnista - 40 g (2 sztuki)
- Ser Mozzarella - 150 g (1/2 kuli)
- Fasola czerwona - 200 g (1/2 puszki)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1/2 puszki)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - natka pietruszki świeża, chilli, sok z limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w pióra podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo i dopraw do smaku chilli i sokiem z limonki.
- Na patelnię dodaj czerwoną fasolę kukurydzę z puszki, całość duś 5-7 minut. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.
- Placek tortilli podgrzej na patelni. Dodaj przygotowany farsz i drobno pokrojoną mozzarellę. Podgrzewaj przez chwilę.
- Całość posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj drugim plackiem tortilli. Podgrzewaj delikatnie do momentu rozpuszczenia sera.