Quesadilla wegetariańska
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Tortilla pełnoziarnista, czerwona fasola, tofu wzbogacane wapniem oraz passata pomidorowa – takie są kluczowe składniki naszej wegetariańskiej quesadilli. Wystarczy połączyć je na patelni, dorzucić pieczarki i cebulę czerwoną, a następnie złożyć w chrupiącą tortillę. To szybki i smaczny sposób na pełnowartościowy posiłek bez mięsa!
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 40 g (2 placki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Passata pomidorowa - 40 g (4 łyżki)
- Pieczarki - 100 g (2 garści)
- Fasola czerwona - 400 g (1 puszka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Tofu wzbogacane wapniem - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Dodaj pokrojone w kostkę tofu lub rozgniecione w palcach.
- Następnie dodaj fasolę i pokrojone pieczarki z cebulą. Duś pod przykryciem do miękkości.
- Placki tortilli podgrzej na czystej patelni, posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz.
- Zawiń i zapiecz krótko do rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
Quesadillę możesz przygotować z twoimi ulubionymi dodatkami, sam zdecyduj czy będzie ona w wersji wege, czy tradycyjnej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk