Quesadilla bez mięsa

Opublikowano: 05.11.2021 r.
Tortilla, fasola czerwona, ser żółty, kukurydza konserwowa i papryka czerwona – te składniki to podstawa pysznej quesadilli bez mięsa. Do tego odrobina oliwy z oliwek, oliwki czarne i świeży pomidor, a na koniec majonez dla aksamitnego smaku. Prosty przepis na szybki, wegetariański posiłek pełen kolorów i śródziemnomorskich smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Tortilla - 400 g (8 sztuk)
- Fasola czerwona - 200 g
- Ser żółty - 400 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Oliwki czarne - 150 g
- Pomidor - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Majonez - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Tortille posmaruj majonezem i posyp serem.
- Umieść składniki na tortilli a na wierzch połóż drugi placek.
- Podgrzej na patelni aż ser się rozpuści.
- Pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Quesadillę podawaj z salsą pomidorową.
Komentarz dietetyka
Quesadilla bez mięsa to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Możesz zamienić tortillę pszenną na wersję pełnoziarnistą wtedy danie będzie miało niższy indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny