Quesadilla
Opublikowano: 18.05.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, ser gouda, pierś z kurczaka oraz papryka czerwona – oto kluczowe składniki, które uczynią Twoją quesadillę pyszną i sycącą. Kurczak dostarczy białka, ser gouda idealnie się rozpuści, a soczysta papryka doda kolorów i chrupkości. Oto przepis, który szybko stanie się Twoim kulinarnym hitem!
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 120 g (2 szt)
- Ser gouda - 50 g (2 plastry)
- Papryka czerwona - 120 g (0,5 szt)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 szt)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, kolendra świeża, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, tarka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka i przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż przez 6 minut.
- Do miseczek zetrzyj ser i pieczarki na tarce o dużych oczkach.
- Patelnię grillową rozgrzej porządnie.
- Połóż na niej płat tortilli a na nią wyłóż kurczaka z cebulą, pokrojoną w kostkę paprykę i posyp pieczarkami i startym serem. Przykryj drugim płatem tortilli.
- Grilluj 2 minuty następnie ostrożnie przełóż tortillę na drugą stronę i również zarumień przez 2 minuty.
- Najłatwiej zrobić to przykładając duży talerz z wierzchu i obracając całość o 180 stopni, następnie wystarczy zsunąć danie z talerza na patelnię.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowy posiłek ze względu na duży udział warzyw. Warto wybierać do niego tortillę pełnoziarnistą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny