Pyzy ziemniaczane z mięsem
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula i jajko - to główni bohaterowie naszych pyz ziemniaczanych z mięsem. Połowa ziemniaków jest gotowana, a druga surowa i starta, co tworzy doskonałą konsystencję. Do mięsa dodajemy usmażoną na smalcu cebulkę, a pyzy mieszamy z mąką ziemniaczaną i jajkiem, tworząc te pyszne kluski z mięsnym nadzieniem.
Składniki dla 16 porcji:
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Ziemniaki ugotowane - 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g
- Mięso mielone wieprzowe - 250 g
- Smalec - 36 g (3 łyżki)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, miska, praska do ziemniaków, gaza
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, gdy będą jeszcze ciepłe.
- Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i dokładnie wyciśnij za pomocą gazy, zachowując powstały płyn.
- W misce połącz surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj jajko i skrobię ziemniaczaną. Z płynu z ziemniaków odlej wodę i dodaj do masy osadzony na dnie osad. Ciasto dokładnie zagnieć.
- Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
- W drugiej misce połącz mięso mielone z cebulą, łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku.
- Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 kulek.
- Każdą porcję po kolei rozpłaszcz dłońmi i na środek wyłóż łyżeczkę farszu. Zawiń, tworząc kulkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli.
- Do wrzącej wody ostrożnie wrzuć pyzy, zamieszaj łyżką by nie przykleiły się do dna.
- Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez 10 minut.
- Podawaj polane cebulką podsmażoną na wybranym tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk