Pyzy ziemniaczane
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Ziemniaki ugotowane i średnie, do tego trochę skrobi ziemniaczanej – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować tradycyjne pyzy ziemniaczane. Danie proste, a jednocześnie smakujące jak domowe. Idealne jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Wystarczy parę kroków, by cieszyć się ich delikatnym smakiem.
Składniki dla 25 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 500 g
- Ziemniaki średnie - 1500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, duża miska, miska, praska do ziemniaków, gaza
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki dokładnie odsącz z wody i zmiel, gdy będą jeszcze ciepłe.
- Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie wyciśnij je porcjami z płynu za pomocą gazy lub czystej pieluchy tetrowej nad miską. Nie wylewaj powstałego płynu.
- Do dużej miski włóż ugotowane zmielone ziemniaki, surowe ziemniaki i dwie łyżki skrobi ziemniaczanej.
- Z miski z płynem po odciśnięciu ziemniaków wylej wodę. Zbierz powstały na dnie biały osad i dodaj do miski z ziemniakami.
- Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej dłońmi. Dopraw solą.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodając do niej łyżkę soli.
- Z ziemniaczanej masy uformuj około 20-25 kulek wielkości orzecha włoskiego.
- Gotuj partiami po 6-7 kulek. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 3 minuty.
- Odcedzone przekładaj na talerz.
- Podawaj same lub z dodatkiem podsmażonej cebulki.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk