Pyzy ze śliwkami
Opublikowano: 13.08.2021 r.
Ziemniaki, jajko, śliwki i skrobia ziemniaczana - to tylko kilka składników potrzebnych do przygotowania pysznych pyz ze śliwkami. Miękkie, ziemniaczane kluski kryją w swoim wnętrzu słodkie, soczyste owoce, tworząc niezapomniane połączenie smaków. Te smakowite pyzy to idealny sposób na wykorzystanie dojrzewających śliwek w sezonie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Śliwki - 300 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 150 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, duża miska, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej 2l wody. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj rękami.
- Śliwki porządnie umyj i pokrój w dużą kostkę.
- Z gotowego ciasta urywaj kawałki ciasta wielkości śliwki i rozpłaszcz je w dłoniach. Na środku umieść śliwkę i oprósz cynamonem. Ciasto po bokach wywiń do góry i uformuj w dłoniach z ciasta kulkę. Tak samo postępuj z resztą ciasta.
- W dużym garnku zagotuj 2l wody.
- Do wody wkładaj małymi partiami gotowe pyzy. kluski gotuj 5 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazane osobom z insulinoopornością i cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny