Pyzy z truskawkami

Opublikowano: 14.07.2025 r.
Ziemniaki, mąka pszenna, jajka i soczyste truskawki - to kluczowe składniki pyz z truskawkami. Gotowane ziemniaki mieszamy z dwoma rodzajami mąki i jajkami, tworząc gładkie ciasto, które otulamy soczystymi truskawkami. Każdy pyz to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego wnętrza, idealne na letni deser.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 315 g (1 i 1/2 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 80 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Truskawki - 200 g (po jednej do każdego knedla)
- Cukier - 100 g (niecałe 1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, stolnica, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i ugotuj (dodaj do gotowania jedną łyżeczkę soli). Ugotowane ziemniaki ostudź.
- Zimne ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.
- W dużej misce umieść ziemniaki, mąki, opakowanie cukru z wanilią oraz jajka. Zagnieć ciasto.
- Jeśli ciasto będzie już zwarte przełóż je na stolnicę posypaną mąką.
- Podziel ciasto na mniejsze części (na przykład na 3). 2 części przykryj ścierką, a jedną z nich zroluj rękami (jak na kopytka).
- Truskawki wymieszaj z cukrem. Nastaw także duży garnek, wlej do niego dużą ilość wody, dodaj olej. Zagotuj wodę.
- Pokrój wałek na większe kawałki.
- W każdy kawałek wkładaj jedną truskawkę i następnie owiń ją wokół truskawki tworząc kulę.
- Zrób tak ze wszystkimi składnikami.
- Co jakiś czas wrzucaj partię pyz na gotującą się wodę, od razu mieszając, by się nic nie przykleiło.
- Gotuj pyzy 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
- Łyżką cedzakową wyciągaj ugotowane pyzy.
Komentarz dietetyka
Pyzy zawierają bardzo dużą ilość węglowodanów. Mają także wysoki indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości